Energiebesparing in vriescellen? Kies voor luchtdroging!

vriescel
16 november 2018

Ijsvorming in koelcellen kost meer energie dan u denkt! Door ijsafzetting op de verdamper kan deze zijn koude minder goed kwijt, waardoor het rendement van de installatie sterk afneemt.

Waarom luchtdroging?

Een koelinstallatie onttrekt warmte aan de te koelen ruimte (bijvoorbeeld een koel- vriescel of vrieshuis) via de verdamper. Wanneer het koudemiddel in de verdamper kouder is dan 0°C, kan waterdamp uit de te koelen ruimte op de verdamper vast vriezen (ijsaangroei, ook wel rijp genoemd). De ijslaag heeft een isolerende werking, waardoor de warmte uit de te koelen ruimte de verdamper minder goed kan bereiken. Daarom kost het meer elektriciteit (tot wel 30%) om de te koelen ruimte op de gewenste temperatuur te houden. Om ijsaangroei te voorkomen wordt het koelsysteem op een ontdooicyclus gezet

De benodigde frequentie van ontdooien is afhankelijk van de relatieve luchtvochtigheid in de te koelen ruimte. Deze hangt af van de hoeveelheid (warme) omgevingslucht die de te koelen ruimte binnenkomt en/of de vochtproductie van het te koelen product. Bij gasontdooiing blijft de compressor tijdens het ontdooien draaien. Door een omkeerklep wordt warm koel- of persgas tijdelijk niet naar de condensor, maar naar de verdamper gestuurd. Wanneer de deur van een koel- of vriescel vaak openstaat, is ontdooien veel vaker nodig, dan wanneer een koel- of vriescel meestal gesloten blijft.

De energiekosten als gevolg van het ijsvrij houden van de verdamper bedraagt met deze methodiek maar liefst ca 5 tot 10% van het totale energieverbruik van de betreffende koelinstallatie.

Ijsvorming in vriescellen

De oplossing: begin bij de bron van het probleem... Vocht!

Interland Techniek heeft een methode om ijsvorming op een eenvoudige en bewezen methode terug te dringen ontwikkeld. Dit gebeurt met behulp van een Dehutech adsorptiedroger. Deze adsorptiedroger droogt de lucht in de toegangsruimte vóór de vriescel. Daardoor komt bij het openen van de deuren veel minder vocht in de vriescel waardoor een enorme energiebesparing kan worden gerealiseerd! De capaciteitsrange van Dehutech is groot. Voor iedere ruimte is een droger beschikbaar! De droger kan ook in combinatie met een  luchtgordijn boven de deuropening worden geleverd.

Met vrieshuis luchtgordijnen boven de deuropening wordt een optimale klimaatscheiding gecreëerd. Met eventueel beschikbare restwarmte van de koelinstallaties kan het droogproces van het adsorptiewiel worden gerealiseerd waardoor optimaal op duurzaamheid kan worden ingespeeld!

Financiële aspecten

Bij een koelcel met een inhoud van 220 m3 bespaart ‘ijsvrij houden’ jaarlijks 2500 tot 7500 kWh, ofwel €300,- tot €900,-. De gemiddelde terugverdientijd van een Dehutech droger is 1,5 jaar.

Voordelen drogen van lucht in een koelcel

  • Minder vaak ontdooien van verdampers
  • Grote koelcapaciteit van verdampers
  • Minder ijsvorming in de ruimte
  • Minder vaak handmatig ijs verwijderen
  • Geen gevaar meer van afbrokkelend en vallend ijs
  • Schone vloeren
  • Geen mistvorming in de vriescel
  • Geen verpakkingsschade
  • Grote besparing koelenergie

 

het resultaat

Het resultaat van deze bewezen methode is spectaculair. Dankzij het plaatsen van Dehutech adsorptiedrogers, wordt ijsvorming in de vriescellen aanzienlijk verminderd met een terugverdientijd lager dan 1,5 jaar!

Wij informeren u graag over deze droogtechniek. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze afdeling ontvochtiging.

Meer nieuwsberichten

hc groep sport centre

Totaalleverancier klimaatinstallaties sportaccommodaties

solids banner nieuwsbericht

Bezoek Interland Techniek tijdens Solids Rotterdam!

cfd nieuws

Roosterselectie bij complexe projecten vergt kennis en aandacht!